Miten treenata perheenäitinä? 10 vinkkiä - osa 1

2. elokuuta 2020
1. Rehellisesti, nautitko liikunnasta?

On hankala ylläpitää motivaatiota ja intoa liikkumiseen (kuten mihinkään muuhunkaan) ellet oikeasti nauti siitä mitä teet. Varsinkin lapsiperhe arjen kiireessä on valittava omat harrastukset ja oman ajan käyttö tarkkaan. Monet miettii kovasti, miten treenata perheenäitinä. Kaikki eivät edes tykkää liikkua. Mutta jos tykkäät, valitse laji joka sopii sulle parhaiten.

Mieti siis mitä haluat tehdä kallisarvoisella omalla ajallasi. Onko se lihaskuntotreeniä kotona, vai maalausta tai käveleskelyä luonnossa? Tässä postauksessa keskityn lihaskuntotreeneihin kotona tai kuntosalilla, vaikka kävelykin on oikein toimiva harrastus. 

Harrastus voi olla myös mitä tahansa muuta josta aidosti tykkäät, joka ei välttämättä liity mitenkään liikuntaan. Älä pakota itseäsi mihinkään josta et nauti, kun lapsivapaalla ajalla pitää ladata akkuja!


Lue myös: 3 tapaa jolla lapsi muutti mua

Image-2
2. Treenit kotona vai salilla?

Oletan että ykköskohta on sulle selvä, nautit liikunnasta ja sun juttu on lihaskuntotreenit kotona tai salilla. Et tee sitä vain, koska fitnessbuumi on edelleen pinnalla ja se on trendikästä. 

Monet pitää kotona treenaamista jotenkin vähemmän tehokkaana, vaikka pitkäjänteisesti ja oikealla tavalla tehtynä se on yhtä hyödyllistä kuin kuntosali. 

Kotiin saa nykyään vaikka mitä treenivälineitä ihan jo prismasta, ja jos sulla ei ole mahdollista ostaa niitä, niin omalla kehonpainolla saa paljon aikaan. Kotona treenaaminen voi olla paljon mukavempaa, koska:

  • Pääset heti omaan suihkuun treenin jälkeen.
  • Saat äännellä ja puhkua niin paljon kuin haluat, eikä tartte hävetä.
  • Kotona saat olla omassa rauhassa, varsinkin jos olet erityisherkkä ja melu ympärillä häiritsee. 
  • Kotona ei tarvitse odottaa omaa vuoroaan laitteisiin.
  • Lapsiarjessa aika on rajallista, joten säästät matkoista salille ja takaisin.


3. Muista syödä, nukkua ja levätä


Liikunnasta nauttimiseen vaikuttaa moni asia. Ympäristön lisäksi ehkä tärkeintä on, että syöt tarpeeksi, nukut riittävästi ja muistat vaan olla tekemättä mitään järkevää. Siivoaminen ja lasten hoito lasketaan järkeväksi.

 Jos oot jatkuvassa univajeessa ja et huolehdi säännöllisestä ja riittävästä syömisestä, ei keholla riitä yksinkertaisesti energia lihaskunnon kohentamiseen. Treenipäivinä siis:
  • Nuku pitkään tai vähintään riittävästi (mulla poikaystävä herää tytön kanssa näinä päivinä).
  • Huolehdi erityisen tarkasti, että syöt riittävästi. 
  • Treenaa vain silloin, kun vireystila on hyvä. Syömisestä on kulunut silloin noin tunti tai pari.
  •  Suunnittele vaikka vihkoon valmiiksi liikkeet, jotka aiot tehdä.
Image

4. Käytä apuna puhelimen sovellusta

Nykyään sovelluskaupat on täynnä maksullisia ja ilmaisia sovelluksia treenaamisen avuksi. Mä käytän sovellusta, jossa on erilaisia treeniohjelmia ja yksittäisiä treenejä, joissa jokaisessa on noin 6-8 liikettä. Eli on mistä valita ja vaihdella. 

Tykkään että liikkeisiin on sanalliset ohjeet, toistojen määrät ja videona esimerkki. Eli kaikki on esillä silloin kun teen treeniä.

Ennen liikettä luen ohjeet, katon esimerkin videolta ja toistan perässä. Liikkeen ajaksi laitan puhelimen näköetäisyydelle pöydälle tai lattialle, jotta en unohda mitä olin tekemässä. 

Jos et halua ladata erillistä sovellusta, myös Youtubesta löytyy tosi paljon erilaisia treeniliikkeitä ohjeineen eri lihasryhmille. Sieltä voit kerätä sulle mieluiset liikkeet, koota niistä treenin ja kirjoittaa sen ylös, tai noudattaa valmista treeniä.

5. Valitse liikkeet joista oikeesti tykkäät

Koska sovelluksissa ja Youtubessa on paljon liikkeitä joista valita, ei kannata väkisten tehdä sellaisia, jotka ei luonnistu iteltä ja ne tuntuu jo heti alkuun inhottavilta. 

Testaa eri liikkeitä ja valitse ne joista pidät. Älä kyykkää jos vihaat kyykkyjä. Jos päädyt maksulliseen sovellukseen, voit esikatsella ja testata äppin liikkeitä niiden ilmaisilla kokeilujaksoilla. 

Sovella treenit sun elämäntilanteeseen sopivaksi. Jos olet raskaana tai vasta synnyttänyt, valitse äppi jossa on turvallisia treenejä raskausajalle tai synnytyksen jälkeiselle ajalle.

Tässä ensimmäinen osa vinkeistä miten treenata perheenäitinä. Osa kaksi on tulossa.

Miten sä saat treenaamisen onnistumaan lapsiperhearjessa?

Seuraa meitä myös instagramissa @meevaeeva
Kommenttia
Lähetä kommentti